Publiek Vervoer maakt gebruik van cookies.Meer weten?

Wmo-pas

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen kan meedoen binnen de samenleving. Belangrijk is hiervoor dat men dan kan reizen naar bijvoorbeeld de winkel, de leesclub of naar vrienden. De meeste mensen kunnen zelfstandig reizen. Of ze krijgen daarbij hulp van familie, vrienden of kennissen. Zij maken dan gebruik van eigen vervoer of van trein en bus. Sommige mensen kunnen dat niet. Gemeenten helpen hen hierbij door een Wmo-pas aan te bieden. Met deze pas kunnen zij -tegen een gereduceerd tarief- een rit reserveren.


Waar kunt u naar toe reizen?

Reizen met de Wmo-pas is speciaal bedoeld voor sociaal-recreatieve doeleinden. Bijvoorbeeld om naar familie en kennissen te gaan. Daarnaast kan uw gemeente ook zogenoemde ‘speciale bestemmingen’ aanwijzen, zoals een revalidatiecentrum of het ziekenhuis. Met de Wmo-pas kunt u daar ook naar toe reizen. Het is niet de bedoeling om met de Wmo-pas naar het werk of dagbesteding te reizen.


De Wmo-pas

Om te kunnen reizen, heeft u een Wmo-pas nodig. De Wmo-pas moet u bij elke rit aan de chauffeur laten zien. Op deze pas staan uw naam en uw klantnummer. Ook vindt u hierop het nummer dat u kunt bellen om een rit te reserveren. Leen deze pas niet aan anderen uit.

 

Pas kwijt of defect

Heeft u uw pas verloren, is deze gestolen of defect? Dan kunt u bij uw vervoerder een nieuwe Wmo-pas aanvragen. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Totdat u uw nieuwe pas ontvangt kunt u uw rit wel reserveren. Hiervoor gebruikt u uw klantnummer. Aan de chauffeur laat u - in plaats van uw pas- een geldig ID-bewijs zien.
 

De Wmo-pas inleveren

Maakt u geen gebruik meer van uw Wmo-pas? Geef dit dan door aan uw gemeente. Vermeld daarbij uw Burgerservicenummer (BSN) en/of uw naam en geboortedatum. Na uw melding wordt de pas geblokkeerd.