Unieke data over Wmo-vervoer en hubtaxi

PERSBERICHT
Assen, 31 januari 2020


Sinds deze week is het zogeheten Dashboard Publiek Vervoer (een BI-tool) opengesteld aan alle gemeentes in Groningen en Drenthe en ook aan het OV-bureau. Zij vormen gezamenlijk de opdrachtgevers voor het Wmo-vervoer en Hub-taxi. Met dit dashboard kunnen de opdrachtgevers analyses maken over het Wmo en Hub-vervoer en onderling resultaten met elkaar delen om zo het vervoer in de regio te verbeteren. Ook kunnen de opdrachtgevers dit dashboard gebruiken om facturen te controleren. Kortom, het bevat een schat aan data en groeit met de jaren steeds verder uit. Het is een database met enorm veel gegevens die maandelijks wordt uitgebreid met 150.000 taxiritten. Door het combineren van deze gegevens, ontstaan mogelijkheden die er nog niet waren. Met deze data kunnen gemeentes onderling vergelijkingen maken en ontwikkelingen monitoren. 


Een mijlpaal voor Wmo-en Hub vervoer

“Een mooi moment dat we graag willen delen”, aldus Jan Bos, directeur Publiek Vervoer. “Met dit dashboard krijgen onze opdrachtgevers toegang tot veel data over het vervoer. Door deze data te combineren met bestaande kennis en door het te vergelijken of te delen met andere gemeentes, krijgen ze waardevolle informatie om - waar nodig - het Wmo- en/of Hub-vervoer te verbeteren. Meer inzage in vervoerstromen maakt het mogelijk om ritten te combineren en een efficiëntere ritplanning te organiseren.  


Welke informatie geeft het dashboard?

De opdrachtgevers krijgen gedetailleerder inzicht in de kwaliteit van het vervoer. Vervoerders moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden over tijdigheid en reistijd van de taxi. Het dashboard geeft hierover inzicht zodat opdrachtgevers op kwaliteit kunnen monitoren. Door data van vervoer te combineren met demografische gegevens kunnen er ook analyses worden gemaakt over het gebruik en de kosten in de toekomst. Naast deze gegevens biedt het dasboard ook inzicht in de duurzaamheid van het vervoer. Alle gereden kilometers zijn per brandstofsoort, elektrische, (groene) gas, diesel, benzine of waterstof.

Al deze informatie kan daarnaast gebruikt worden om het Wmo-vervoer en het Openbaar Vervoer meer en beter op elkaar af te stemmen. Uiteraard is de privacy gewaarborgd en krijgen gemeentes op detailniveau alleen toegang tot de data van hun eigen gemeente.


Unieke samenwerking

Publiek Vervoer is een unieke samenwerking tussen gemeentes in Groningen en Drenthe, provincies en het OV-bureau. De lancering van dit dashboard is een voorbeeld van de toegevoegde waarde van deze samenwerking.

Door deze samenwerking kunnen we veel meer relevante data verzamelen en combineren dan wanneer ieder dat voor zich doet. De ontwikkeling van het dashboard is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de provincies.


Over Publiek Vervoer

De gezamenlijke ambitie is om te komen tot één collectief vervoersysteem, zonder grenzen voor de gebruiker. Publiek Vervoer voert namens de gemeentes het contractbeheer uit met de vervoerders van Wmo-vervoer en het Leerlingenvervoer en ook het beheer van de hubtaxi en buurtbussen van het OV-bureau. Daarnaast is Publiek Vervoer een onafhankelijk klachtenloket voor gebruikers van Wmo-vervoer en Hub-taxi's. Door deze samenwerking bundelen we informatie en krijgen we inzicht in hoe en waar we verbeteringen kunnen realiseren. Ook biedt deze samenwerking sociaaleconomische voordelen, door te zorgen dat ook de afgelegen gebieden bereikbaar blijven en kunnen we sneller over op groen en zorgen we zo voor minder CO2 uitstoot.Noot voor de pers: voor vragen kunt u contact opnemen met Roelynke Postma, medewerker communicatie Publiek Vervoer via 06 4524 8658 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Meest gelezen:

Hubtaxi actie verlengd t/m december 2024

Lees verder

Vervoerovereenkomsten publiek vervoer in Groningen en Drenthe zijn verlengd tot juli 2024

Lees verder

Een stijgende vraag naar Wmo-vervoer in 2030

Een onderzoek op basis van de data uit het dashboard Publiek Vervoer Groningen Drenthe levert interessante gegevens op o...
Lees verder