Project Mobility as a Service (Maas)

Vervoer in Groningen en Drenthe plannen, boeken en betalen via app


Inwoners van Groningen en Drenthe kunnen binnenkort een gebruiksvriendelijke reisdienst in de vorm van een app gebruiken.  Bijvoorbeeld om een deelfiets of deelauto te reserveren. Of om een reis met bus/ trein te boeken en te betalen. Of voor een compleet reisadvies van deur tot deur met een combinatie van verschillende soorten vervoer.

 

Arriva Nederland heeft van de provincies Groningen en Drenthe de opdracht gekregen om deze app te ontwikkelen.

 

Groningen en Drenthe zijn samen één van de zeven pilotgebieden in Nederland voor het landelijke project ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Dat project is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren en het mobiliteitssysteem in Nederland te verbeteren. In Groningen en Drenthe gebeurt dat onder de noemer de ‘reiziger centraal’, waarbij de nadruk ligt op het eenvoudig kunnen gebruiken van de app. Een belangrijke voorwaarde is dat de reisdienst toegankelijk is en bruikbare adviezen geeft voor iedereen, ook voor mensen in een rolstoel of slechtzienden.

 

Duurzame slimme mobiliteit

Arriva heeft twee jaar de tijd om haar al bestaande MaaS-app ‘Via-Go’ verder te ontwikkelen en uit te breiden naar alle vormen van vervoer. Bijvoorbeeld voor het reserveren van een deelfiets of een deelauto vanaf de plek waar bus of trein niet verder gaat. Maar ook voor het boeken en betalen van een plaats in een (buurt)bus of een (hub)taxi die reizigers van huis haalt en naar een reishub brengt, van waaruit lijndiensten naar alle grote plaatsen rijden.

 

Start pilot

De pilot start op 1 december 2020. Arriva heeft tot eind 2022 de tijd om de dienst verder te ontwikkelen en te testen. Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Groningen en Drenthe over een half jaar beschikbaar. Arriva ontwikkelt de app voor de regio Groningen en Drenthe maar gebruikers reizen met dezelfde app ook naar Amsterdam of Limburg.

 

In deze pilot werken de provincies Groningen en Drenthe samen met 
OV-bureau Groningen Drenthe, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Publiek Vervoer Groningen Drenthe. 

 

Meer weten over dit project? Bekijk ook de websites van de Provincie Drenthe en de Rijksoverheid

 

Lees ook over de testgroep van project MaaS. 

Lees ook:

Onze vervoerders

Onze vervoerders

Hier vindt u een overzicht van onze vervoerders.
Lees verder
Project Monitoren Testgroep

Project Monitoren Testgroep

De MaaS-pilot van Groningen en Drenthe gaat draaien op een app. Wij willen graag voor de start van de app door middel va...
Lees verder
Wmo vervoer 2020-2030

Wmo vervoer 2020-2030

In 2020 heeft Liselotte  Bingen, beleidsadviseur MaaS bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek geda...
Lees verder